De regio Parkstad is klaar voor de toekomst. En die toekomst ziet er stralend uit.

De tweede festival dag neemt u mee naar de projecten in uitvoering. Hoe zien deze projecten eruit en wat maakt ze bijzonder? Op deze dag wordt een duidelijke koppeling gelegd van de eerste inhoudelijke dag, naar de uitvoering. Het Festival van de Toekomst wordt in de avonduren van de tweede dag op feestelijke wijze afgesloten met Lotte Walda, HAEVNDe Jeugd van Tegenwoordig en La Fuente.

let op: aanmelden is verplicht voor (bijna) alle programmaonderdelen, zie onze aanmeldpagina.

10:00 - 18:00

Dagprogramma

Parkstad

Diverse vooraanstaande projecten worden op een feestelijke-, doch inhoudelijke, wijze gepresenteerd. U kunt door middel van een hop-on-hop-off bus deze locaties in onze regio bezoeken. Vanaf diverse locaties kun je op de bus stappen.

Let op: er zijn een maximaal aantal inschrijvingen mogelijk, aanmelden is verplicht.

Museumplein Limburg

Kerkrade - Plan route

10.00 – 13.00

Op het Museumplein Limburg, een innovatief cluster van wetenschapsmusea, tonen we Parkstad in vogelvlucht. Maak kennis met de regio Parkstad in al haar facetten: de groene beekdalen, het stedelijk gebied, de groeves en de parken. Een twintig minuten durende film laat in 360 graden zien voor welke uitdagingen deze stadsregio in het zuiden van Limburg staat en welke antwoorden IBA Parkstad hierop heeft geformuleerd.

Er zijn een drietal momenten waarop dit programma plaatsvindt: 10.15 uur/ 11.30 uur/ 12.30 uur

Let op: er zijn een maximaal aantal inschrijvingen mogelijk, aanmelden is verplicht.

Leisure Ring

Kerkrade - Plan route

11.00 – 18:00 

De komende jaren wordt er rondom de acht Parkstad-gemeenten een randweg aangelegd. Een snelle en duurzame verbindingsweg die de bereikbaarheid van de regio drastisch zal verbeteren en voor een toekomstbestendige infrastructuur zal zorgen. De randweg verbindt niet alleen het versnipperde stedelijke gebied van Parkstad, maar ook de toeristische attracties van de regio, zoals GaiaZOO, indoor skihal SnowWorld, de Woonboulevard en de recreatieve groengebieden.

Op 15 september organiseren we niet alleen het Festival van de Toekomst, maar ook het festival van de buitenring. We organiseren activiteiten samen met GaiaZOO en geven een doorkijkje naar de toekomst.

Om 11:30u, 12:15u en 13:00u vindt er een presentatie plaats van de Buitenring en de ontwikkeling tot Leisurering. Op de overige tijdstippen tussen 11:00 en 18:00u is er een permanente presentatie over Buitenring en Leisurering.

Let op: er zijn een maximaal aantal inschrijvingen mogelijk, aanmelden is verplicht.

Heilust

Kerkrade - Plan route

12.00 – 18.00

Op 15 september staan we ook in het kader van het Festival van de Toekomst stil bij de geplande transformatie van Heilust, samen met de bewoners van de Kerkraadse wijk. We organiseren kaffee und kuchen en een rondleiding op basis van het boek Het Geluk van Limburg door Jack Vinders.  Heilust is een klassiek voorbeeld van een stadswijk die tijdens de hoogtijdagen van de mijnperiode is gebouwd om het grote aantal mijnwerkers en hun gezinnen te huisvesten.

De wijk speelt een hoofdrol in het boek Het Geluk van Limburg van Marcia Luyten. Zij beschrijft daarin de jeugd van zanger Jack Vinders en geeft de lezer een treffend beeld van de tijdgeest, maar ook van ‘de kolonie’ Heilust. Nu is de karakteristieke wijk toe aan een opknapbeurt. Dit bestaat uit een cluster van verschillende projecten, waaronder verduurzaming van bestaande woningen, sloop en de bouw van energiewoningen.

Er zijn een drietal momenten waarop dit programma plaatsvindt: 12.00 uur / 13.30 uur / 15.00 uur

Let op: er zijn een maximaal aantal inschrijvingen mogelijk, aanmelden is verplicht.

Wilhelminaberg

Landgraaf - Plan route

13.00 – 16.00

De Wilhelminaberg in Landgraaf verbindt verleden, heden en toekomst van Parkstad met elkaar. De berg is in de twintigste eeuw ontstaan uit mijnafval en ligt anno 2017 middenin een prachtig recreatiegebied. De trappen van de berg zijn tegenwoordig een belangrijk trefpunt voor sporters uit de regio. Tegen de berg aan heeft SnowWorld een indoor skihal gebouwd. De Wilhelminaberg symboliseert de transitie die de regio heeft doorgemaakt: van een landschap getekend door de zware mijnindustrie naar een recreatieve regio met veel ruimte voor groen. IBA Parkstad staat nu voor de opgave om de top van de mijnsteenberg tot een oriëntatiepunt voor de regio te maken. Tijdens het Festival van de Toekomst tonen we middels de ‘virtual reality’ techniek hoe dat eruit komt te zien.

Er zijn een drietal momenten waarop dit programma plaatsvindt: 13.00 uur / 14.00 uur / 15.00 uur

Let op: er zijn een maximaal aantal inschrijvingen mogelijk, aanmelden is verplicht.

Groevegordel

Heerlerheide

14.00 – 18.00

Ook bezoeken wij deze dag de Zilverzand Groeve in Heerlen. De onherbergzame groeves worden geleidelijk getransformeerd tot landschappen met veel recreatieve en toeristische potentie. De betrokken partijen werken aan een nieuwe en duurzame herbestemming van deze kunstmatige landschappen. Tijdens het Festival van de Toekomst laten we de potenties van deze bijzondere groeve zien.

“Het gaat niet over gebouwen, het gaat over mensen”

Actrice Mieneke Bakker (Toneelgroep Maastricht) gaat in op de betekenis van theater in een steeds veranderende wereld. Ze leest fragmenten uit de succesvolle voorstelling ‘Ich Bau dir ein Schloss’ en vertelt over het ontstaan ervan .

Een voorstelling over  verschillende werelden ,angst voor verandering en een hoopvolle ontmoeting tussen een architecte en een plaatselijke kroegbazin..

En vooral ook over  een niet vergeten verleden en een gedroomde toekomst voor  de voormalige mijnstreek.

Er zijn een drietal momenten waarop dit programma plaatsvindt: 14.15 uur / 15.15 uur / 16.15 uur

Let op: er zijn een maximaal aantal inschrijvingen mogelijk, aanmelden is verplicht.

Centrum Heerlen

Heerlen Centrum

15.00 – 18.00

De ‘oude’ mijnstad Heerlen is opnieuw vitaal, jong en urban. De culturele lente in de stad heeft gezorgd voor een bruisend en levendig centrum, waar ruim plek is voor festivals, muziek en nieuwe vormen van kunst. De tientallen ‘murals’ – muurschilderingen van regionale, maar ook internationaal gerenommeerde kunstenaars – zijn sprekende voorbeelden van de hernieuwde identiteit van de stad. Een stad waar je mag experimenteren met de openbare ruimte. En natuurlijk de stad van het Maankwartier: een nieuwe stationsomgeving die een aantrekkelijke toegangspoort moet worden voor Heerlen.

Het centrum staat echter ook voor een aantal uitdagingen om daadkrachtig aan te pakken: leegstand en verpaupering. Dit noodzaakt tot een indrukwekkende en bijzondere transformatie van het stadhart, waarvoor gemeente Heerlen aan de lat staat. IBA Parkstad helpt om de binnenstad van Heerlen verder te ontwikkelen tot een aantrekkelijk centrum voor de hele Parkstad-regio. Dat betekent in de praktijk dat er winkel- en kantoorpanden verdwijnen en dat daar openbaar groen en woonruimte voor in de plaats komen. Gemeente Heerlen zal laten zien hoe de transformatie-opgave invulling krijgt.

Er zijn een tweetal momenten waarop dit programma zich herhaalt: 15.00 uur / 16.30 uur

Let op: er zijn een maximaal aantal inschrijvingen mogelijk, aanmelden is verplicht.

10:00 - 18:00

Side events

Heerlen Centrum

Neimed Krimplezing

Royal Theater Heerlen

15.00 – 16.30 

De 9e Neimed Krimplezing staat in het teken van toekomstperspectieven voor de krimpende stad. In lijn met zijn in 2016 verschenen publicatie De Antistad presenteert Maurice Hermans in de 9e Krimplezing Agenda Antistad: een alternatieve agenda voor steden zonder groei, waarbij niet het verlies van wat was centraal staat, maar een optimistisch verlangen naar een kleinere, fittere en gelukkigere stad. Agenda Antistad start met oprechte interesse in de leefomgeving en leefwereld van het perifere Nederland. Het vraagt onderzoek naar het Middenland, de Zwischenstadt, het achterland, de periferie, het Randland, hoe je het ook wilt noemen. Maar een dergelijke agenda stelt ons tevens voor de uitdaging – deels – los te komen van  groeidenken. Dat is niet makkelijk, want het betekent loskomen van path dependencies – routines en ingesleten patronen.

let op: aanmelden is verplicht.

RANDLAND tentoonstelling

SCHUNCK* - Plan route

“Randland is een experimenteergebied waarbij krimp het leidend principe is voor het vormgeven – van bestuurlijke, economische en sociaal-culturele inrichting – van de samenleving.” Uit: Rooilijn, 2015.

RANDLAND is een festival over creatieve makers en stedelijke ontwikkeling. Met een dynamische tentoonstelling en een uitgebreid publieksprogramma maken wij de tussenstand op van IBA Parkstad (2014-2020). Samen met burgers, burgerinitiatieven, kunstenaars, IBA Parkstad, Cultura Nova en Neimed gaat SCHUNCK* op zoek naar de kracht van het Randland en specifiek van Parkstad.

Website SCHUNCK*

Brightlands Roadshow

Heerlen Centrum (exacte locatie wordt binnenkort bekend gemaakt)

Brightlands doet dit festivalseizoen verschillende events in Limburg aan met de Brightlands Roadshow. Een interactieve show over Brightlands met als doel het grote publiek kennis te laten maken met de wondere wereld van Brightlands.

De wondere wereld van Brightlands kent vele mooie, bijna science fiction achtige verhalen van ondernemers, onderzoekers en studenten. Het zijn korte inspirerende verhalen over duurzaamheid en gezondheid van de toekomst die niet alleen van betekenis zijn voor ons allemaal, maar ook in onze eigen achtertuin worden geboren en groeien. “Gewoon gaaf om dit te weten én om door te vertellen”, zegt Maurice Olivers, Brightlands Communicatie & Branding.

“De Brightlands Roadshow is ontwikkeld in samenwerking met Museumplein Limburg. De show bestaat uit een dialoog tussen Marc, een man van de straat, Mr. Bright, een mensachtige robot, en het publiek. Daarin niet alleen gesprekken over wat wij in onze regio allemaal kunnen, maar ook wat die innovaties betekenen in ons dagelijks leven. En niet onbelangrijk, een show in gewone mensentaal die gezicht geeft aan de kansen die Brightlands en de unieke internationale ligging van deze regio biedt aan ondernemers, onderzoekers, startups en studenten.”

bekijk hier de video.

CityLiv tentoonstelling

Raadhuisplein 19, Heerlen - Plan route

Het jaarlijks kunst- en cultuurevent CityLiv daagt kunstenaars en designers uit te ontwerpen en experimenteren met sloopmateriaal. De verwonderende indoor en outdoor expositie neemt het publiek mee in een wereld van innovatie die je opnieuw laat kijken naar materialen die je dacht al gezien te hebben. CityLiv is een ontdekkingsreis voor zowel het publiek als de ontwerpers en vormt een bruisende broedplaats voor talentontwikkeling, nieuwe materiaaltoepassingen en grensoverschrijdend design. Dit jaar staat dan ook in het thema van Grenzen. CityLiv zoekt ze op, verlegt ze en laat ze vervagen. Ze zullen er altijd zijn, het is aan ons hoe we ze ervaren. Is de grens een beperking, een verbinding of juist een uitdaging?

Citizen Jane: Battle for the City (documentaire)

Royal Theater Heerlen - Plan route

16:30 / Royal Theater Heerlen

Eenmalige, exclusieve vertoning van de documentaire Citizin Jane in het Royal Theater in Heerlen.

Synopsis

De Amerikaans-Canadese publicist en activist Jane Jacobs (1916-2006) begon haar carrière als journalist en groeide in de jaren vijftig en zestig uit tot een invloedrijk activist met voor die tijd behoorlijk controversiële ideeën over stedenbouwkundige ontwikkelingen en stadsplanning. Zij zag dat de zogeheten stadsvernieuwing meer kapotmaakte dan opbouwde en bracht buurtbewoners in beweging om te protesteren tegen onteigening. In haar boek The Death and Life of Great American Cities schrijft ze dat de stad haar vitaliteit en het welzijn en de veiligheid van haar bewoners vooral ontleent aan de diversiteit van mensen en activiteiten in de straten. Dit alles bracht haar regelmatig in conflict met de New Yorkse stadplanner Robert Moses en diens ideeën over de moderne stad, waar oude buurten door eenvormige woontorens werden vervangen en snelwegen dwars door woonbuurten werden gepland. De film is samengesteld uit een schat aan beeldmateriaal van de jaren twintig tot nu en interviews met tijdgenoten en deskundigen, en geeft zo een breed overzicht van dilemma’s en mogelijkheden in de moderne stad.

Let op: aanmelden is verplicht.

Beleef industrie 4.0!

De RWTH-Campus ligt aan de rand van Aken, vlak over de grens, en combineert wetenschap en industrie onder één dak. Wij brengen een bezoek aan de Demonstrationsumgebungen DFA (Demofabrik) en SAL (Smart Automation Lab) waar praktijk, onderzoek en nascholing nauw met elkaar verbonden zijn. De DFA Demonstrationsfabrik biedt industrie en universitaire partners de unieke mogelijkheid om gezamenlijk bij vraagstellingen rond Industrie 4.0 aan de hand van reële productie empirisch te onderzoeken. Men verbindt daarbij de complexe samenhang tussen logistiek, productie en dienstverlening met innovatieve oplossingen.

Nat een korte introductie over de Campus volgt een rondleiding in de Demofabrik en het Smart Automation Lab die wordt afgesloten met een korte wrap up.

De bustour en rondleiding vinden plaats op vrijdag 15 september van 12.45 tot ca. 16.30 uur. De bus vertrekt om 13:00 uur op een nog nader te bepalen locatie, deze zullen wij zo snel mogelijk bekendmaken.

Let op: er zijn een maximaal aantal inschrijvingen mogelijk, aanmelden is verplicht.

19:00 - 00:00

Avondprogramma

Heerlen - Plan route

Het Festival van de Toekomst wordt in de avonduren van de tweede dag op feestelijke wijze afgesloten met Lotte Walda, HAEVNDe Jeugd van Tegenwoordig en La Fuente.


De Jeugd van tegenwoordig


HAEVN
La Fuente
Lotte Walda

Bekijk hier de huisregels van Eindfeest – Festival van de Toekomst

Meld je aan voor de nieuwsbrief